Què és el "Bullet Journal"?

El Bullet List o Bullet Journal és un sistema d’organització adaptable i de recordatori desenvolupat per Ryder Carroll. Segons el creador pot ser la teva llista de tasques, bloc de dibuix, bloc de notes o bé el teu diari però el més probable és que resulti la suma de tot això. A la seva web explica com començar i quin és el mètode original però, al final, amb el temps, acabes creant el teu propi sistema amb el que et sents més còmode treballant.

Ryder Carroll el descriu com: “El sistema analògic per a l’era digital”. I no s’equivoca pas!


Jo el vaig conèixer a través de la meva amiga madrilenya Marta, arquitecta de professió i amant del handmade com jo. Té una pàgina a Facebook on hi posa totes les seves inquietuds així com temes relacionats amb el seu sector i les seves aficions.


Així que al veure-ho vaig començar a investigar i es un sistema que t’ajuda a ser més organitzat i més “eficient”, ja que t’ajuda a identificar el que realment és important i a fer-te un Planning, alguna cosa semblant al que es fa als estudis de comunicació i publicitat.
Per començar tan sols es necessita un llibre de notes i un bolígraf res més, amb això tens tot el teu Bullet Journal, la simplicitat objectivitzada.  Escriure i prendre notes pren el seu temps així que al començar de ben segur que passa pel cap “quin pal!”,  som humans i per norma quan hem d’esforçar-nos molt durant molt de temps acabem abandonant allò que es ocupa tant de temps de la nostra vida. Pero això, segons diuen, és una cosa ràpida i en l’idioma que tu vulguis així no has de pensar gaire. El Bullet Journal es compon de 4 apartats: temes, números de pàgina, frases curtes i llistes.

Per anar més ràpid el que s’ha de fer es afegir el tema a la cantonada de la pàgina. ¿Què és un tema? Simplement el títol descriptiu híper-curt, com més concís i clar sigui millor, ja que no hauràs de pensar què volia dir allò que vas escriure :P



Si a més a més hi afegim una paginació, sempre podrem fer referència en el futur i no haurem d’anar pàgina amunt, pàgina avall, per trobar allò que un dia vam escriure però ara no recordem quan. S’ha d’entendre que es un registre ràpid que es basa en l’ús de l’anotació en format curt, cada línia de la llista s’ha d’introduir com una frase-objectiu curt. I tot això té una classificació, no són simplement línies de text en forma de llista, no, la cosa porta cua.

Les entrades, des del principi s’han d’organitzar mínim en tres categories: tasques, esdeveniments i notes. Un cop se li enganxa el truquet ja pots afegir-hi de collita pròpia (que si aniversaris, desigs,...) mireu l’experiència de l’ArianaEscobar que, en el seu blog, explica com ha evolucionat el seu Bullet Journal després d’un any d’utilitzar aquest sistema, o el de la Sarah de UK que ens mostra tot allò extra que ha anat aportant al seu Bullet Journal (algunes de les fotos d’aquest post són del seu diari). D’aquesta manera, aquestes 3 categories inicials es representen amb un símbol, per exemple un punt · per a les tasques, una rodoneta ¢ per als esdeveniments i un guionet – per a les notes. Cada categoria té 3 estats que també és simbolitzen; tasca completa (x), tasca migrada (>) i tasca programada (<). Un cop es té dominat això es poden afegir altres com per exemple un asterisc * per a les tasques amb prioritat, un coret per a les que t’agradaria realitzar en algun moment, un ull per als temes que t’agradaria investigar o tenir-ne més coneixement....


Un cop hem determinat en la primera pàgina del nostre llibre de notes el significat dels símbols s’han d’estructurar els mòduls. Aquests mòduls són mètodes dissenyats per ajudar a recollir i organitzar els tipus específics d’entrades. Hi ha 4 mòduls principals: l’índex, el futur, el registre mensual i el registre diari.

Així a les primeres pàgines del Bullet Journal s’hi posa un índex que pot anar ampliant al llarg del temps, és on hi posem els temes i la seva paginació, així es pot trobar en un cop d’ull (rapidesa, recordeu?). El futur serveix per emmagatzemar tot allò amb mesos d’antelació, o allò que desitgem però que no necessita ésser programat en un futur immediat. En quant al registre o log mensual es per ajudar a organitzar-nos tot el mes, d’una ullada podem veure aquells punts importants o remarcables en un calendari, ideal per els aniversaris i per tot allò que s’ha de migrar del mes anterior. Lo ideal és que no ocupi més de dues pàgines on es visualitzin tots els mesos però, com sempre tot va al gust de cadascú. I per últim el registre diari, és l’espai on es treballa més, d’aquí el seu nom. S’utilitza per llistar el dia a dia, no cal fer-ho de seguit (potser tots els dies no hem de marcar-nos fites) per el que anotar la data en algun lloc de la pàgina és un factor important. En el log diari s’ha de tenir en compte que el millor per a que funcioni correctament és no crear llistes molts dies futurs, s’han de crear sobre la marxa o la nit anterior, ja que mai se sap quant espai ocuparan la resta de dies i si ocupés més del que pensem començaríem a liar la troca ;)

La migració és una pedra angular per aquest sistema del Bullet Journal. El primer mes no cal fer-la, es comença en el segon. Cal repassar el mes anterior i veure què no ha estat finalitzat o posposat. I aquí ve el punt fort; s’ha de “transportar” tot allò que no ha estat tancat i passar-ho al mes següent, això sí, només les tasques, esdeveniments o notes rellevants. Podria ser que alguns penséssiu que és una pèrdua de temps haver de re-escriure tornar tot allò que no s’ha executat però es intencional. És en aquest moment en el que ens prenem un cafè i fem balanç de lo que és realment important, considerant cada punt si cal desfer-nos’en o , per el contrari, l’hem de remarcat per completar. Diguem que es una destil·lació de tot allò que val la pena, amb la que prendrem consciència dels nostres propis patrons i hàbits.
Voleu més informació? La Gemma de Wasel Wasel també va escriure sobre els Bullet Journals i la seva experiència. I sinó podeu navegar per Internet o mateix al Youtube hi ha infinitat de vídeos amb idees, exemples i explicacions.

A més a més, a la pàgina oficial fan un concurs on cada mes regalen un notebook de Bullet Journal seu. Tan sols s’ha de pujar una foto amb el hashtag #BulletJournalChallenge.

Jo ja m’ho estic preparant per començar a l’Abril i estic agafant idees al Pinterest. Qui s’anima? :)
Keep a notebook. Travel with it, eat with it, sleep with it. Slap into it every stray thought that flutters up into your brain. Cheap paper is less perishable than gray matter, and lead pencil markings endure longer than memory. Jack London, "Getting into Print", 1903.

You May Also Like

0 comentaris

Follow @ptitatelier